With the expiration of the 2020-2024 UNL-NFU-UKB-NWO-Elsevier agreement, also the Open Science pilot program will end. 

We thank all the participating institutions, the members of the steering group and executive board, and the pilot participants for their ongoing commitment that made this unique collaboration a success. In total 8 pilots ran with nearly 60 participating institutions. For an evaluation of the pilots please see: hier

Please be advised that the pilots will be discontinued by end of December 2024 unless otherwise communicated with the participating institutions

If you would like to discuss the continuation of EquipmentMonitor, Author Disambiguation Service, and/or the (successor of) DataMonitor, please contact: Dino Venturino at d.venturino@elsevier.com.  

Discussions about the continuation of RareDiseaseMonitor (for the NFU members) are ongoing.   

More information about the new 2025-2027 Agreement will be added to the Elsevier  Open Access agreements page in due course.  

The epdos.nl website will continue to be accessible through the first half of 2025.

Partners

De samenwerking tussen de partners wordt georganiseerd via een Governance-structuur, bestaande uit:

  1. De Executive Board
  2. De Stuurgroep
  3. Diverse werkgroepen die specifieke pilots beheren waarin partners samenwerken aan de ontwikkeling van nieuwe diensten die bijdragen aan open science in Nederland en die tevens zorgen voor een optimaal proces ter ondersteuning van het open access publiceren van artikelen in de tijdschriften van Elsevier.

Deze structuur stuurt alle drie de diensten aan, evalueert de voortgang ten opzichte van de overeengekomen doelstellingen en ziet toe op de naleving van de overeenkomst en de bijbehorende samenwerkingsprincipes.

Samenwerkingsprincipes

De Governance-structuur ziet erop toe dat goedgekeurde pilots voldoen aan onderstaande, gezamenlijk gedefinieerde reeks van samenwerkingsprincipes:

  1. Interoperabiliteit en neutraliteit van de leverancier
    • Gebruikers en instellingen zijn vrij om hun eigen producten en diensten, of die van derden te gebruiken. Door samen te werken met haar partners en het zo veel mogelijk gebruik te maken van (internationale) standaarden, zorgt Elsevier voor optimale interoperabiliteit van de nieuwe diensten die zij levert. Een “level playing field” wordt zo in stand gehouden.
  2. Transparantie, inclusie en samenwerking
    • De diensten en de daaruit voortvloeiende resultaten hebben tot doel wetenschap en onderzoek transparanter, efficiënter, inclusiever, opener en vrijer toegankelijk te maken en meer gericht op samenwerking. De partners zijn overeengekomen dat een zo breed mogelijk publiek de kans moet krijgen om deel te nemen aan, gebruik te maken van en bij te dragen aan het wetenschappelijke proces. Daarbij zijn andere commerciële partijen niet uitgesloten.
  3. Toegang tot onderzoeksdata en metadata
    • Alle partners zullen gedurende de overeenkomst continue toegang hebben tot alle onderzoeksdata, inclusief metadata, analytics en informatie die in de diensten die Elsevier ontwikkelt, beschikbaar komen.. De overeenkomst verandert niets aan de eigendomsrechten die de instellingen hebben over zowel de ingebrachte als de gegenereerde data. De instellingen beslissen altijd wat derde partijen (zoals Elsevier) met deze ingebrachte en gegenereerde data mogen doen.
  4. Portabiliteit van data
    • Instellingen kunnen op elk moment zowel de ingebrachte als gegenereerde data overdragen naar hun eigen hostomgeving of naar een hostomgeving van derden. Ook na afloop van de overeenkomst blijft data die gehost wordt door Elsevier nog zes maanden toegankelijk.

In de Framework Templates van de pilots wordt aangegeven hoe de pilots zich houden aan de bovenstaande samenwerkingsprincipes. In het evaluatiedocument wordt beoordeeld of deze principes inderdaad worden nageleefd. De volledige text van deze principes is opgenomen in de overeenkomst van deze samenwerking (bijlage 5. Paragraaf 2.1)

 

Waar de Executive Board toezicht houdt op de algemene doelstellingen van de overeenkomst, beoordeelt en keurt de Stuurgroep ingebrachte ideeën voor nieuwe pilots goed of af, ziet zij toe op de naleving van de samenwerkingsprincipes, evalueert de pilots na de pilotfase en ‘promoveert’ de pilot tot een standaard dienst mits de pilot een succesvolle beoordeling heeft gehad.

 

Leden van de Executive Board

Public partners: Tim van der Hagen (UNL), Peter-Paul Verbeek (UNL), Wiro Niessen (NFU), Arfan Ikram (NWO/ZonMW)

Elsevier: William Rubens, Laura Hassink, Theo Pillay

 

Leden van de Stuurgroep

Public partners: Darco Jansen (UNL), Lieuwe Kool (NFU), Alastair Dunning (UNL), Hubert Krekels (UKB), Arjan Schalken (UKBsis), Jeroen Sondervan (NWO)

Elsevier: Charon Duermeijer, Jimmy Norfolk, Marinus Dijkstra, Max Dumoulin, Guillaume Warnan, Joep Verheggen

 

Een gedetailleerd overzicht van de rollen & verantwoordelijkheden binnen de Governance-structuur is te vinden in schema 5.1. van de overeenkomst

 

Over data privacy

Elsevier is gecommitteerd aan data privacy. Lees hier hoe daaraan invulling wordt gegeven.

Deze overeenkomst is ontwikkeld en wordt gezamenlijk beheerd door UNL (VSNU), NFU, NWO en Elsevier.

UNL

Vereniging van Nederlandse Universiteiten

 

Visit
NFU

Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra

 

Visit
NWO

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

 

Visit
Elsevier

Elsevier

 

Visit

Partners benefitting from the services: VH, KNAW

VH

Nederlandse Vereniging van Hogescholen

 

Visit
KNAW

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

 

Visit

Copyright © The Partners 2022, under a creative commons license

nl_NLDutch