With the expiration of the 2020-2024 UNL-NFU-UKB-NWO-Elsevier agreement, also the Open Science pilot program will end. 

We thank all the participating institutions, the members of the steering group and executive board, and the pilot participants for their ongoing commitment that made this unique collaboration a success. In total 8 pilots ran with nearly 60 participating institutions. For an evaluation of the pilots please see: hier

Please be advised that the pilots will be discontinued by end of December 2024 unless otherwise communicated with the participating institutions

If you would like to discuss the continuation of EquipmentMonitor, Author Disambiguation Service, and/or the (successor of) DataMonitor, please contact: Dino Venturino at d.venturino@elsevier.com.  

Discussions about the continuation of RareDiseaseMonitor (for the NFU members) are ongoing.   

More information about the new 2025-2027 Agreement will be added to the Elsevier  Open Access agreements page in due course.  

The epdos.nl website will continue to be accessible through the first half of 2025.

PILOT

Author Disambiguation

Status: Pilot in uitvoering

 

Deelnemende Instellingen

Groningen University, TU Eindhoven, Maastricht University.

Deze pilot beoogt het probleem van het herkennen van de juiste auteur, met zijn/haar affiliatie en output, aan te pakken door gevallen van dezelfde auteur, instelling of publicatie met verschillende namen te koppelen en onderscheid te maken tussen gevallen van unieke auteurs, instellingen of publicaties met vergelijkbare namen. Door dit probleem aan te pakken, voldoen we aan twee specifieke eisen:

  1. Het mogelijk maken van een betere uitwisseling van auteursgegevens, waardoor de kwaliteit van meta data wordt verbeterd en de administratieve last van het beheer van CRIS-metadata wordt verminderd.
  2. Het bieden van een nauwkeurige manier om auteursgegevens te beschrijven, te koppelen en te delen tussen organisaties.

Om het bovenstaande mogelijk te maken, is een (nationale) database van auteursnamen en affiliaties vereist die fungeert als een deduplicatie- en uitwisselingshub van meta data (PIDs), waardoor lokale CRIS-beheerders auteursprofielen kunnen identificeren en verrijken. (Deze database kan ook een subset zijn van een nationale ORI.)

Om zo'n database mogelijk te maken, is een registratie- en matchingservice vereist. In deze pilot zullen de partners testen of en hoe de registratie- en matchingservices van Elsevier’s IDExchange-tool, voldoen aan de behoeften van de deelnemende instellingen. De instellingen krijgen toegang tot IDExchange-services via een API-gateway om de implementatie te testen en uitkomsten gegenereerd door de IDExchange tool te analyseren, zodat partijen het potentieel van de toepassing kunnen vaststellen.

Tijdens de pilot hopen we vragen te beantwoorden als:

  • Wat zijn de data processen van de deelnemende instellingen en waar/hoe past IDExchange in die processen?
  • Wat zijn voorbeelden van vragen aan IDExchange? Hoe vaak wordt de applicatie aangeroepen (wat is de verwachte belasting van de service)?
  • Hoe verhoudt de service zich tot mogelijke alternatieven, waaronder interne en/of handmatige oplossingen van de deelnemende instellingen?
  • In hoeverre voldoet IDExchange aan de vereisten op het gebied van nauwkeurigheid, verwerkingssnelheid, flexibiliteit en dekking?
  • Klantfeedback:
    • Wat zou er verbeterd moeten worden?
    • Heeft de service meer gegevens of een andere configuratie nodig?
    • Welke oplossing is beter geschikt: één beste match of alle matches gesorteerd op relevantie?
    • Welke andere persoonsregisters moeten aanwezig zijn in de PersonRegistry?

 

Relevante Links

Copyright © The Partners 2022, under a creative commons license

nl_NLDutch