PILOT
Data Monitor
Status: Pilot voltood, Dienst beschikbaar
Deelnemende Instellingen
Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Universiteit van Amsterdam (UvA), Amsterdam UMC, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht, UMCU, TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente, Wageningen University & Research (WUR), Universiteit Leiden, Tilburg University, Maastricht University, Open Universiteit, Erasmus Universiteit Rotterdam, DANS, Universiteit voor Humanistiek (UvH) and Amsterdam University of Applied Sciences (HvA).
Deze pilot, die in maart 2021 in eerste instantie met hulp van de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) van start is gegaan, ondersteunt de FAIR dataprincipes door het vindbaar en toegankelijk maken van onderzoeksdatasets. Dit zijn belangrijke eerste stappen in het herbruikbaar en reproduceerbaar maken van onderzoeksdata.
Instellingen staan voor de uitdaging om (meestal handmatig) zicht te houden op de duizenden datasets die hun onderzoekers in externe algemene en domeinspecifieke archieven plaatsen. De pilot Data Monitor helpt instellingen deze uitdaging op te lossen door de zichtbaarheid van gepubliceerde onderzoeksdatasets te garanderen en de locatie van de onderzoeksdatasets geavanceerd in kaart te brengen. zie ook DataMonitor case study
Hoe werkt deze pilot?
- Inventariseert automatisch waar datasets zich bevinden, mits de openbare data kan worden getraceerd (op generalistische, domein- of institutionele (data)opslagplaatsen of privé gedeeld).
- Identificeert de metadata van deze datasets, metname van de beschrijving, de auteurs en gerelateerde onderzoeksartikjelen.
- Integreert met het CRIS van de partner om deze metadata automatisch te uploaden als onderdeel van het standaard institutionele CRIS curatieproces.
- Integreert meer dan 20 miljoen datasets uit 1700+ algemene en domeinspecifieke archieven voor onderzoeksdata.
Ondersteuning van open science en voordelen voor onderzoekers en instellingen
Een cruciale factor van open science is dat instellingen zicht hebben op zowel de ingebrachte als gegenereerde data. Data moet volledig en van goede kwaliteit zijn. Deze pilot biedt de mogelijkheid om onderzoeksdatasets gemakkelijker te volgen en beter zichtbaar te maken. Dit ondersteunt de reproduceerbaarheid en transparantie van onderzoek en stelt wetenschappers in staat hun werk te delen met collega’s. Daarnaast lost het een belangrijk pijnpunt voor universiteitsbestuurders op. Data Monitor helpt instellingen om open data beter te monitoren en te volgen en erover te rapporteren, de naleving van Data Management Plannen (DMP's) te controleren en voorbeelden te geven van geleverde prestaties.
Data Monitor biedt daarmee een oplossing voor specifieke datamanagementbehoeften en vermindert daarnaast de last voor beheerders.
Doelstellingen Data Monitor
Om het succes van deze pilot te evalueren, zijn de volgende doelen vastgesteld:
- Het aantal onderzoeksdatasets dat correct wordt toegekend aan de instelling is minimaal het dubbele van wat mogelijk was met de instrumenten en processen die voorheen werden gebruikt.
- Verlaging van de lasten voor instellingen/onderzoekers. De hoeveelheid werk en tijd die wordt besteed aan het verzamelen van metadata over onderzoeksdatasets en het invoeren ervan in andere systemen, voor rapportage- en presentatiedoeleinden, is lager dan voorheen het geval was.
Relevante Links
- Framework Template Data Monitor
- Statement of Work Data Monitor
- Pilot evaluation overview
- Pilot evaluation document
- Informatie op Elsevier.com
- DataMonitor case study
- Data Monitor pilot: one step closer to FAIR
Voor meer informatie over deelname aan deze pilot, neem contact op met Guillaume Warnan of neem contact met ons op.